tel: +381604745518
e-mail: bisernadolina@gmail.com

LEDENA PEĆINA

Biserna dolina

11 October 2020

No Comments

LEDENA PEĆINA

Ulaz u ledenu pećine je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima duža je od 2,5km. O vremenu i procesu njenog nastanka svedoče oburvani blokovi krečnjaka, šljunka i glinovite zemlje. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva, koji dostižu i po 10m, lepotom zaustavljaju dah. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva, koji dostižu i po 10m, lepotom zaustavljaju dah.

Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita. Lepota ledene pećine je u njenim dvoranama međusobno povezanim ravnim, strmim ili ponorskim kanalima. Veliki beli stubovi, poneki prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, delo su prirode – strpljivog umetnika i neimara izuzetne mašte.

Ušački pećinski sistem

Uređene staze otkrivaju gostima, tek desetinu ukupne lepote uvačkog podzemlja. Prolaz je dalje moguć uz pratnju čuvara, speleološku opremu i malo hrabrosti, jer su na pojedinim mestima svodovi uski, i niži od metra, ali je nagrada za avanturistički duh ovde višestruka.

Ledena i Ušačka pećina, sada otkrivaju i novo blago Uvca – uz jezera, meandre, beloglave supove i kanjon – pa ne čudi što ga smatraju najlepšim rezervatom prirode u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram
...