tel: +381604745518
e-mail: bisernadolina@gmail.com

UVAC

Biserna dolina

09 November 2020

No Comments

Specijalni rezervat prirode Uvac” jedno je od najvećih prirodnih blaga Srbije Predstavlja prirodno dobra od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države od 1971. godine. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji i okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7.543 hektara. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1.322 m i predstavljaju jedinstvenu vazdušnu banju. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinama njenih pritoka. Vode reke Uvac okružene su kanjonskim dolinama sa visokim, strmim krečnjačkim liticama.

Najduža je pritoka Lima i izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. Budući da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Najimpresivniji njegov deo su meandri koji će sigurno svakoga ostaviti bez daha. Upravo zbog njih ovo jezero jedno je od najlepših u Srbiji. Ono po čemu je prirodni rezervat daleko poznat jeste bogatstvo flore i faune i neke retke biljne i životinjske vrste se mogu videti samo ovde.

MEANDRI UVCA

Kanjon Uvca poznat je pre svega po svojim neverovatnim meandrima. Sa obe strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža odličan pogled na meandre. Okolina kanjona je uglavnom kamenita i obrasla niskom travom, sa povremenim pašnjacima i šumarcima. Na desnoj obali nalazi se nekoliko manjih sela raštrkanog tipa u neposrednoj blizini meandara, kao i brdo Molitva, jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca. Drugi vidikovac nalazi se u blizini Devojačke stene, visoke stenovite formacije o kojoj postoji legenda da se sa nje jedna devojka bacila zbog nesrećne ljubavi.

Meandri Uvca počinju par kilometra iza Uvačkog jezera (poznatog među lokalnim stanovništvom i kao Sjeničko jezero), koje je leti odlično za kupanje, i koje predstavlja jedno od retkih mesta u kanjonu na kojima možete sići do vode. Tu se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Beloglavi sup je svakako velika atrakcija Uvca. Možete ga često videti kako krstari nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje – ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da na nebu uočite beloglavog supa.

Ušački pećinski sistem

Pored pogleda na meandre Uvca i bjeloglavih supova Ušački pećinski sistem predstavljaju nezaobilaznu turističku atrakciju na Sjeničkom jezeru.  Jedan od najvećih pećinskih sistema u Srbiji. Sastoji se od više speleoloških objekata međusobno povezanih kanalima Ušačke pećine, Ledene pećine i Bezdane jame, ukupne dužine 6185m.

Zbog vodopropustljivih krečnjačkih stijena u ovom, drugom po dužini pećinskom sistemu u Srbiji, kanalima su povezane Ušačka pećina, Ledena pećina i Bezdane jame. Zbog pristupačnosti najposjećenija je i najpoznatija Ledena pećina.

Dve pećine – Ušaćka i Ledena, spojene su jamom i tako je obezbeđen prolaz kroz svodove sa zaista prelepim pećinskim nakitom. Zahvaljujući strujanju, vazduh je svež, temperatura uvek ista – oko osam stepeni.

Uređene staze za posetioce otkrivaju tek deseti deo ukupne lepote ušačkog pećinskog sistema. Prolaz je dalje moguć uz pratnju čuvara i speleološku opremu i malo hrabrosti, jer su na pojedinim mestima svodovi uski, i niži od metra, ali je nagrada za avanturistički duh ovde višestruka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram
...