tel: +381604745518
e-mail: bisernadolina@gmail.com

PEŠTER

Biserna dolina

07 November 2020

No Comments

Pešter  je najveća visoravan na Balkani i jedna od najvećih u Evropi. Sa nadmorskom visinom od 1150 metara i površinom od 63 kvadratna kilometra ona predstavlja jedinstvenu, očaravajuću, ni sa čim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. Stada ovaca, goveda i konja, nehajno raspoređena po pašnjacima, pružaju prizor tako jedinstven i nesvakidašnji. Lepota netaknute prirode i dobrota ovdašnjih ljudi, utisak su koji svaki gost ponese sa ove visoravni kao neizbrisiv, upečatljiv trag koji se nosi u srcu do kraja života.

Na visini od preko hiljadu metara pružaju se pejzaži neverovatne lepote, zatalasani pašnjaci sa rasutim stadima ovaca, goveda i konja, reke koje krivudaju po zelenim poljima, čas se skrivajući, čas blistajući na suncu, doline i padine kraške visoravni, a sve to uokviruje sedam nestvarno lepih planina koje, kad dođete na ovu prostranu visoravan, možete obuhvatiti samo jednim pogledom. Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i Žilindar okružuju ovu visoravan sa svih strana, pružajući spektakularan pejzaž.

SRPSKI SIBIR

Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešter je poznat i kao srpski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali i srpski Tibet. Ovde je 1954. godine izmereno -38,3 stepena celzijusa, najniži nivo od kad se meri temperatura u Srbiji. Prosečna godišnja temperatura na Pešteru je 6 stepeni. Snežni pokrivač debljine 10 cm u proseku se zadržava 60 dana godišnje. Poslednjih godina zime na Pešteru su blaže i prijatnije, a proleća i leta su očaravajuća, kao i ranije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram
...